Sportpark Moleneind – Uden

Achtergrond

Sportpark Moleneind is aan de westkant van Uden gelegen. Het park is ingeklemd tussen de A50 en de woonwijk Moleneind – Groenwoud. Het sportpark heeft een transparant karakter, wat inhoud dat de speelvelden in het openbaar park zijn gelegen. De molen van Jetten is het centrale herkenningspunt van het park en van Uden. Het sportpark werd door drie verenigingen gebruikt. Het gebruik was daardoor relatief intensief, waardoor overlast door omwonenden werd ervaren.  Omdat één van de sportverenigingen een andere locatie heeft gevonden en verhuisd, is ruimte ontstaan om het sportpark anders te organiseren.

Aanpak

De ligging van de velden is bepaald door randvoorwaarden uit de omgeving, belanghebbende en de omwonenden. Door het (lijnen)spel van speelvelden, tussenruimtes en inrichtingselementen zijn herkenbare ruimtes ontstaan met verschillende sferen in het park. Hierdoor liggen de sport gerelateerde faciliteiten (velden, parkeren, kleedkamers ed) orthogonaal gerangschikt en zijn zij omgeven door de vrije en avontuurlijke vormentaal van de parkzone. De strakheid van de sportfaciliteiten biedt oriëntatie; het contrast tussen beide vormentalen zorgt voor spanning.

Het interactieve planproces heeft geresulteerd in een integraal parkontwerp dat door de buurtbewoners, de sportverenigingen en de molenaar gedragen wordt. Met als resultaat minder overlast, veel meer beleving en meer gebruiksmogelijkheden dan in de aangetroffen situatie.

 

Periode: 2016-2019

Locatie: Sportpark Moleneind

Opdrachtgever: Gemeente Uden

Film: Rob van Berkel