Sportpark Moleneind – Uden

Achtergrond

In de huidige situatie maken drie sportverenigingen gebruik van sportpark Moleneind. De speelvelden liggen in een openbaar park. De molen van Jetten vormt een centraal historisch element in dit park. Het park ligt ingeklemd tussen de rand van Uden en de A50. Door de nabijheid van de woningen wordt door een deel van de omwonenden overlast ervaren. Eén van de sportverenigingen heeft een andere locatie gevonden waardoor de velden worden herschikt en het park heringericht.

Aanpak

De ligging van de velden is bepaald door randvoorwaarden uit de omgeving, belanghebbende en de omwonenden. Door het (lijnen)spel van speelvelden, tussenruimtes en inrichtingselementen zijn herkenbare ruimtes ontstaan met verschillende sferen in het park. Hierdoor liggen de sport gerelateerde faciliteiten (velden, parkeren, kleedkamers ed) orthogonaal gerangschikt en is omgeven door de vrije en avontuurlijke vormentaal van de parkzone. De strakheid van de sportfaciliteiten biedt oriëntatie; het contrast tussen beide vormentalen zorgt voor spanning.

Het interactieve planproces heeft geresulteerd in een integraal parkontwerp dat door de buurtbewoners, de sportverenigingen en de molenaar gedragen wordt. Met minder overlast en veel meer beleving en gebruiksmogelijkheden dan in de aangetroffen situatie.

Stan Elings geeft een toelichting op zijn ontwerp van Plan Moleneind.

 

Periode: 2016-2017

Locatie: Sportpark Moleneind

Opdrachtgever: Gemeente Uden

Film: Rob van Berkel