Nieuws

Kasteel Heeswijk

Op 2 april jl verzorgde Stan Elings een geslaagde lezing over het landschap van Landgoed Heeswijk op Kasteel Heeswijk. Het verslag van deze middag is hier te vinden.

De Berk van Laarbeek

Op maandag 18 juli is een toost uitgebracht op het vormgevingsobject ‘De Berk’ in de vijver van de wijk Beekse Akkers te Beek en Donk. Met een glas prosecco met berkensap hebben de aanwezige buurtbewoners, na een korte toelichting van wethouder Briels,  geproost op het vormgevingsobject.  

 

Vervolgens lichtte Stan Elings – de ontwerper – de totstandkoming en de gedachte achter de Berkenboom toe.

In het najaar van 2013 zijn door ELINGS de eerste schetsen gemaakt voor een “vormgevingsobject” om midden in de vijver te plaatsen. In de plannen voor de inrichting van deze bergingsvijver – opgesteld door ELINGS – is destijds een sokkel bedacht zonder dat bekend was wat erop zou komen. Uit de schetsen is, in samenspraak met de kunstcommissie, gekozen voor het ontwerp van ‘de Berk’.

 Het verhaal erachter: De berk is een krachtige en opvallende boom die goed groeit op de schrale grond van Laarbeek. Het is net als de nieuwe bewoners van de wijk Beekse Akkers een pionier; een snelle starter en een overlever tegelijk. Daarnaast heeft een berk een mooie schilderachtige en transparante vorm. Tot slot ligt ter plekke het Berkendijkje. Een oud kerkenpad dat gespaard is bij de ontwikkeling van de wijk.

 

Als vormgevingsobject vormt de berk een tromp d’huille. Vanuit een bepaalde hoek lijkt hij echt. Eromheen lopend geeft hij het geheim prijs van de constructie en de stijfheid van het staal.

 

De Berk
« 1 van 8 »

 

 

Betrokken partijen:

Gemeente Laarbeek

ELINGS

DuPré Groenprojecten

Metaalplan

BuroBol

 

Werk in uitvoering – Camperplaatsen in Drimmelen

De werkzaamheden voor de aanleg van 18 camperplaatsen zijn gestart! Opnieuw creëert Jachthaven Biesbosch een bijzondere plek. Midden in de haven komen 18 camperplaatsen die van alle gemakken voorzien zijn. Voorzieningen (dagwinkel, eetgelegenheden, speelplekken) liggen op loopafstand. Op de landtong omringd door water en boten en weidse vergezichten is het goed verblijven. De camperplaatsen worden groen ingericht waarbij de bijzondere uitzichten gehandhaafd blijven.

 

Zowel de visie voor de havenontwikkeling als de vormgeving van de inrichting van de camperplekken zijn van onze hand. De aanleg wordt uitgevoerd door Schapers Aannemingsbedrijf uit Raamsdonksveer.

 

Vanaf 1 mei aanstaande kunnen de eerste gasten de camperplaatsen in gebruik nemen.

Werk in uitvoering

In 2009 heeft ELINGS een visie ontwikkeld voor het plangebied Dorpenweg 31 te Deursen. Leenders Architecten & Ingenieurs heeft de ruimtelijke visie en beoogd woning concept vertaald in een 11-tal woningen. Middels een CPO constructie (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) worden op dit moment 11 woningen gerealiseerd. CPO de Rijt is een bijzonder plan door de landelijke ligging en de diversiteit in woningontwerpen binnen de erfstructuur. De ontwikkeling van CPO De Rijt is mede mogelijk gemaakt met subsidie van Provincie Noord-Brabant.

Dtv|MFM, de publieke omroep voor de gemeenten Oss en Bernheze, heeft de ontwikkeling in beeld gebracht op het moment dat Gedeputeerde Yves de Boer een werkbezoek bracht aan het plangebied (april 2015).

Op de website van Leenders Architecten & Ingenieurs is de bouw van de woningen te volgen. Een half jaar na de start van de bouw van de woningen is het hoogste punt bereikt.

Jachthaven Biesbosch in beeld op SBS 6

In augustus 2015 is SBS6 op bezoek geweest in Jachthaven Biesbosch. Voor het programma ‘Uit voorraad leverbaar’ gepresenteerd door Marieke Westenenk is de indrukwekkende jachthaven in beeld gebracht.

De Plons en Ploeterspeeltuin is het eerste tastbare uitgewerkte onderdeel van de visie die ELINGS voor Jachthaven Biesbosch heeft opgesteld. In het filmpje is deze vanaf minuut 1:26 in beeld. Meer beelden zijn terug te vinden op de website van Jachthaven Biesbosch – groots bouwen voor de kleintjes

Bewonersavond Nistelrode en Heesch

Woensdagavond 15 juli was een bewonersavond georganiseerd door gemeente Bernheze om de verbinding tussen de dorpen en de Maashorst binnen de gemeente vorm te geven. Na een inleidend woordje van wethouder Van Boekel, is ELINGS door middel van tafelsessies in gesprek gegaan met enthousiaste bewoners. Aan de hand van een Ideeënmap konden zij reageren op drie centrale vragen:

  1. Wat is de beste route?
  2. Welk thema past erbij?
  3. Hoe ziet deze eruit?

We kunnen stellen dat hier ontzettend veel bruikbare informatie uit is gekomen. Het gebied biedt veel bijzondere eigenschappen, die gekoppeld kunnen worden aan de nieuw te ontwerpen verbinding.

ELINGS gaat nu samen met gemeente Bernheze de informatie verwerken en uitwerken tot een voorlopig ontwerp. Dit zal door middel van een bewonersoverleg teruggekoppeld worden. Naar verwachting zal dit in het najaar plaatsvinden en wordt de avond aangekondigd door een publicatie in de Mooi Bernhezer.

Mocht u nog aanvullende informatie te bieden hebben over de Maashorst in relatie tot de dorpen Heesch en Nistelrode bent u vrij om te reageren via e-mail: info@elings.nl.

Bernheze_Haal-De-Maashosrst-dichterbij_bewonersavond

 

‘De Maashorst dichterbij!’

De Maashorst, een natuurgebied op loop- en fietsafstand, bijna gelegen in de achtertuinen van Heesch en Nistelrode. De ambitie om van de Maashorst, voor eigen burgers en recreanten, een gezond en beleefbaar landschap te maken, begint langzaam zijn doel te bereiken. Ondernemers en gemeente werken samen aan een Maashorst-landschap. Mensen kunnen al fietsend langs een herkenbare route in het gezonde landschap vertoeven en genieten van al het gezonde wat de natuur en ondernemers te bieden hebben, zoals een biologische groentetuin en fruitboomgaard, bloemenplukweide, natuurlijke speeltuin, educatief belevingspad en streekproductenwinkeltje. Maar hoe moet die route eruit zien? Kan de route en de beleving van het landschap nog beter? Daarom vragen we uw hulp! Kom op 15 juli om 19:15u naar de brainstormavond bij het Tramstation in Nistelrode.

Men heeft de ambitie om van de Maashorst een uniek, mooi en vitaal landelijk gebied te maken voor haar burgers en ondernemers. Met het project ‘Meer Maashorst’ hebben de gemeente Oss, Landerd, Uden en Bernheze samen met verschillende ondernemers een plan geïnitieerd, om de dorpen en het landschap rondom de Maashorst breder op de kaart te zetten. Nieuwe initiatieven zorgen voor nieuwe natuur en landschappelijke versterking. De helende kwaliteiten van natuur en landschap die bezoekers van de Maashorst hierdoor ervaren, biedt naast recreatie, een extra betekenis op het gebied van gezondheid. Ondernemers en maatschappelijke organisaties spelen hier op in met nieuwe diensten en ‘zorg’-arrangementen.

De verbinding en beleving van de Maashorst in de aangrenzende dorpen en steden is op dit moment minimaal. Dit komt meden door barrières als de A50 en A59 die het contact met de Maashorst doorkruisen. Met aantrekkelijke routes vanuit de dorpen rondom de Maashorst is het streven een verbinding te maken tussen de dorpen onderling en de bewoners met De Maashorst. Dit kan op een historisch patroon van dreven driften, die reeds in het landschap aanwezig zijn.

Bernheze_Haal-De-Maashosrst-dichterbij

Langs deze routes kunnen lokale ondernemers en particulieren, ieder op hun eigen manier bijdragen aan het Maashorstlandschap. Daarnaast zal aandacht besteed worden aan de unieke plekken die het landschap te bieden heeft, zoals de breuklijn met zijn wijstgronden, landweren en dreven over de heide. De kennis en informatie over deze plekken wordt gedeeld met de bezoekers.

De eerste ideeën om een dergelijke route te maken vanuit het dorp naar de Maashorst zijn er, maar de uitwerking en onderlinge afstemming moet nog grotendeels plaatsvinden. Daarvoor vragen we de hulp van bewoners en betrokkenen. Op het kaartje ziet u de eerste aanzet om routes te maken vanuit de dorpen Heesch en Nistelrode naar de Maashorst. Graag nodigen we u uit om over deze routes te brainstormen. Vragen als: Is dit de juiste route? Hoe ziet deze route eruit? Wat kunnen we doen met de barrières A50 en A59? Wanneer zult u gebruik maken van deze routes? Hoe kunnen we de kinderen bij deze routes betrekken? Kan ik zelf bijdrage aan het Maashorstlandschap? Etc. Voor meer informatie verwijzen we u naar de PDF die is opgesteld voor achtergrondinformatie, te downloaden via deze LINK PDF.

Gemeente Bernheze nodigt de bewoners van Heesch en Nistelrode en betrokkenen van harte uit voor brainstormavond op 15 juli om 19:30u in het Tramstation aan het Raadshuisplein 5 te Nistelrode. Op deze avond zal bureau ELINGS u informeren over routes naar de Maashorst. IVN Brabant zal een uitleg geven over ‘De Groene Loper’. Dit project heeft als doel initiatiefnemers te ondersteunen, die zelf willen bijdragen aan het Maashorstlandschap. Daarnaast krijgt u uitgebreid de kans om mee te praten over een mogelijke invulling van de routes naar de Maashorst. We zijn erg benieuwd naar uw ideeën. Tot dan!

Badhoevedorp groeit

Badhoevedorp_manquette

Maquette Badhoevedorp

Nu de omlegging van de A9 in volle gang is, werken we aan de inrichting van de verschillende deelgebieden in Badhoevedorp. Op de voorgrond, in rood, de toekomstige wijk Quatrebras. Momenteel maken we het ontwerp voor de centrale parkruimten in deze wijk. Het is een complex project door de vele belangen die er spelen en ook spannend om de goede oplossing te vinden en die samenhangend vorm te geven. Routes, water en bestaande bomen spelen in ieder geval een grote rol.

De Maquette is te zien bij informatiecentrum Het Dorp aan de Robert Kochstraat 55 te Badhoevedorp.

De ontdekking van het Kasteel

De verbreding van de N279 biedt kansen voor Kasteel Heeswijk. In het Brabants Dagblad werd door dhr. P. van Erp aandacht geschonken aan deze parel in het buitengebied van gemeente Bernheze.

copie van het artikel uit het BD

Kopie van het artikel uit het Brabants Dagblad

Bewonersparticipatie Badhoevedorp

In de nieuwe wijk Quatrebras te Badhoevedorp komt een park, voor álle bewoners van dit dorp. ELINGS heeft opdracht van de gemeente Haarlemmermeer om dit park vormt te geven.

We willen graag van de toekomstige gebruikers van het park weten hoe ze over het park denken en straks dit willen gaan gebruiken. Tijdens een bewonersavond op het informatiecentrum Badhoevedorp heeft ELINGS aan de hand van een boekwerk met referentieparken verschillende thema´s behandeld. Hierin werden onderwerpen behandeld als moet het park ruig worden of aangeharkt, open of meer in kleinere ruimtes verdeeld, wat voor soorten hekken en afscheidingen heeft men graag, moet het park modern vormgegeven worden of meer klassiek. In de boeken kon worden geschreven, getekend, geeltjes met opmerkingen geplakt enzovoort. Alle ideeën die zijn aangedragen zullen op een rij worden gezet en waar mogelijk toegepast in het ontwerp. Het was op de avond zelf al duidelijk dat niet alles terug kan komen in het ontwerp: zoveel mensen, zoveel ideeën, meningen en verschillende smaken, en de omvang van het park heeft zijn grenzen.

Voor meer informatie verwijzen we u naar de site van de gemeente Haarlemmermeer.

Bewonersavond Badhoevedorp
Bewonersavond Badhoevedorp