Buitenplaats Zevenhutten

Op de plek van de boerderij ‘Hoenderberg’ aan de gelijknamige weg in Cuijk komt een afscheidscentrum/veldcafé. Het is een multifunctioneel gebouw ontworpen door Elemans van den Hork Architecten uit Oss. In het gebouw kan afscheid genomen worden tijdens uitvaarten maar kan ook het leven gevierd worden.
Ook gaat het gebouw als ontvangst plek voor het omliggende natuurgebied functioneren. De omgeving is in eigendom van Brabants Landschap. De tamelijk ongerepte omgeving bestaat uit glooiende graslanden, houtwallen en stukken bos.

ELINGS heeft het terrein in de directe omgeving van het gebouw vormgegeven. De bezoeker wordt via een karrenspoor naar het gebouw geleid. Het van oudsher aanwezige karrenspoor wordt heringericht en het bestaande zandpad wordt verhard. Deze entree route is versterkt door een knip/scheerhaag.
Aan de voorzijde van het gebouw zijn bestaande bomen ingepast. Hierbij is gebruik gemaakt van het aanwezige reliëf van het gebied. De parkeerplaatsen zijn onopvallend achter het gebouw gesitueerd. Door gebruik van verschillende materialisatie is een onderscheid gemaakt tussen dagelijkse en incidentele parkeerplaatsen.

Het gebouw is verweven met het omliggende landschap. Om dit te bereiken zijn de zichtlijnen vanuit het gebouw opgespannen aan nieuwe solitair bomen in de omliggende weides. Daarnaast zijn ook de patio en het voorterrein gelijkelijk ingericht om dit te bereiken.
De omliggende gronden zijn aangevuld met fruitbomen. Deze zijn met name gericht op doelsoorten zoals de das en de geelgors.

 

Periode: 2015-2016 (realisatie 2017/2018)

Locatie: Cuijk

Opdrachtgever: Uitvaartonderneming Schrijen BV

Samenwerking: Elemans van den Hork Architecten, Brabants Landschap, Bureau Verkuijlen